Portræt af Fredensborghusene

Den globale landsby i Fredensborg

I 1960’erne hyrede Danes Worldwide den nyopkomne danske arkitekt Jørn Utzon til at tegne en kollektivbebyggelse for danskere, som kom hjem efter mange år i udlandet. I dag er Fredensborghusene kendt som en arkitektonisk perle og et eftertragtet hjem for seniorer, der søger fællesskabet. Frembo har besøgt Fredensborghusene.

Langt de fleste drømmer om et aktivt otium i eget hjem, hvor der er rig mulighed for at deltage i aktiviteter, og hvor det gode naboskab er mere end at hilse over hækken.

I Fredensborghusene har man måske fundet vejen til et det gode seniorliv, hvor bebyggelsen skaber rammerne for et trygt og godt fællesskab blandt beboerne med en optimal balance mellem privatliv og fællesskab. Her er gennemsnitsalderen hele 82,6 år. Hver aften spiser beboerne sammen i restauranten. Alle, som har lyst, kan være med til sociale arrangementer som pilates, sangaften, foredrag, bogklubber, golf m.m. I Fredensborghusene har du alt hvad du behøver inden for rækkevidde – det er en global landsby, fortæller Pál Jauernik, administrationschef for Fredensborghusene.

Ifølge Pál Jauernik er hemmeligheden bag succesen restauranten.

”Mad samler mennesker. Her kan vi gå på restaurant hver aften og spise sammen. Det er her vi får talt sammen, skabt nye bekendtskaber og lavet aftaler. Det fællesskab, som opstår over maden, er med til at øge livskvaliteten for alle beboere. Er du ensom, så har du her alle muligheder for at møde nogle ligesindede. Ja, vi har sågar kærlighedshistorier, der starter her – og så er der masser af sladder. Der er kun sundt,” siger Pál Jauernik og smiler.

Boliger for hjemvendte danskere

Kigger vi tilbage i historiebøgerne, var det i 50’erne og 60’erne, at kollektivhusene med fokus på særligt udvalgte målgrupper dukkede op på det danske landkort. Hos Danes Worldwide blev byggeriet af Fredensborghusene foranlediget af den visionære formand Jørgen Saxild, som hurtigt så potentialet.

Fredensborghusene var fra starten målrettet danskere, som kom hjem efter mange år i udlandet. Og netop udenlandsdanskere, som har brudt op fra Danmark og haft familien med sig ud i verden i op mod 30 år, følger sig ofte lidt rodløse, når de vender hjem, fortæller Pál Jauernik:

”Hvis du har haft et længere udenlandsophold, har du ofte ingen eller kun meget lidt forankring i det danske. Du har måske hverken venner eller familie tilbage. Sproget og kulturen har flyttet sig, så mange får et chok, når de opdager, at det Danmark, de forlod, ikke længere findes. Så hvor skal du finde en bolig? Hos os kan du finde ligesindede og endda møde folk, der har boet og arbejdet i samme geografiske område ude i verden. Det giver en enorm glæde.”

Længere tid i eget hjem

Hver bolig i bebyggelsen er bygget med en lukket gårdhave, hvor beboerne har en privatsfære, hvor de kan trække sig tilbage. Hertil er der en centerbygning med restauranten, terrassen og de grønne arealer, hvor der er skabt rum til fællesskabet. Det betyder, at den enkelte beboer altid kan vælge, i hvilket om han eller hun vil deltage, og hvornår det føles rart at kunne trække sig tilbage og være sig selv. 

Ifølge Pál Jaunerik bliver ingen beboere i Fredensborghusene efterladt alene, for der er altid nogen, som tager hånd om en, byder en velkommen, holder øje med en og er klar til at give en hjælpende hånd:

”Vi har nogle beboere, som har svært ved at komme ud eller komme til læge, og her hjælper vi hinanden. Falder man derhjemme, så er det naboen, som kommer. Er der nogen vi ikke har set, så banker vi lige på for at høre, om de har det godt. Den kultur, som er skabt, gør, at vi er meget opmærksomme på hinanden hele tiden. Det betyder også, at beboere i Fredensborghusene er langt senere plejehjemskrævende end gennemsnittet. De kan blive længere i eget hjem og klare sig med lidt hjemmehjælp. Dels ønsker de ikke at forlade fællesskabet. Dels har de ikke behovet, fordi vi passer godt på hinanden. Så her er der ingen tvivl om, at vi sparer kommunen for mange penge.”

Den dag i dag er der fortsat stor interesse for Jørn Utzons huse i de naturskønne omgivelser med Fredensborg Slot i baghaven. Omkring 600 mennesker står på venteliste, og der er p.t. over 20 års ventetid.  I bebyggelsen er der også et lille museum, som beskriver den daværende unge arkitekts fremadsynede tanker bag det at skabe rammerne om det gode liv i alderdommen. Rammer som stadig giver rigtig god mening i dag.

Fakta om Fredensborghusene

  • Bebyggelsen består i af 30 rækkehuse, 47 vinkelbyggede gårdhavehuse og et fælleshus med restaurant, selskabslokaler og ni gæsteværelser.
  • Boligerne er mellem 76 og 130 kvm.

Nyheder

Portræt: Den globale landsby i Fredensborg

Portræt af Fredensborghusene Den globale landsby i Fredensborg I 1960’erne hyrede Danes Worldwide den nyopkomne danske arkitekt Jørn Utzon til at tegne en kollektivbebyggelse for danskere, som kom hjem efter

Læs mere »

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *